Η φροντίδα των ποδιών μας είναι πολύ σημαντική καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που… εκτίθενται. Το καλοκαίρι όμως η ζέστη, ο ήλιος, τα ανοιχτά παπούτσια, η άμμος στις παραλίες, ο ιδρώτας, ταλαιπωρούν τα πόδια και έτσι η φροντίδα τους γίνεται επιτακτική.
Η ζέστη και ο ήλιος διαστέλλουν τα αγγεία των ποδιών με αποτέλεσμα να τα νιώθουμε βαριά, κουρασμένα, να μας καίνε και να μας πονάνε. Επίσης αφυδατώνεται το δέρμα των ποδιών προκαλώντας ξηρότητα και σκασίματα στο πέλμα. Ο ιδρώτας και η έκθεση των γυμνών ποδιών σε πισίνες, άμμο κλπ., αποτελούν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη μυκητιάσεων, με αποτέλεσμα κακοσμία, φαγούρα και κοκκίνισμα.
Όλα τα παραπάνω αφορούν σε όλο τον πληθυσμό, γίνονται όμως πολύ επικίνδυνες παγίδες για τους διαβητικούς που τα πόδια τους κινδυνεύουν με κάθε τραυματισμό ή μόλυνση να εξελιχθούν στην περίπλοκη κατάσταση του «διαβητικού ποδιού».
Η καθημερινή φροντίδα των ποδιών είναι λοιπόν απαραίτητη.

  1. Η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και έτσι οι ειδικές κρέμες εισχωρούν καλύτερα στο δέρμα, δίνοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα.
  2. Πόδια ψηλά στο τέλος της ημέρας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκουράσουμε και να αποφορτίσουμε τα πόδια μας.
  3. Χρήση προϊόντων σε μορφή κρέμας ή συμπληρώματος διατροφής που βοηθούν στην αποφόρτιση.
  4. Καθημερινό ποδόλουτρο. Βοηθά να διατηρούνται οι φτέρνες και οι πατούσες μαλακές. Μετά από πολύ καλό στέγνωμα κάνουμε απαλό μασάζ με ειδικές κρέμες. Αν αντέχουμε μπορούμε στο ύπνο να βάλουμε βαμβακερές κάλτσες. Το αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα θα μας αποζημιώσει.
  5. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη σωστή ενυδάτωση. Ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία ξεκινά από μέσα μας.
  6. Προσέχουμε τα πόδια μας φορώντας κατάλληλα παπούτσια, κόβοντας σωστά τα νύχια μας σε ευθεία γραμμή, προστατεύοντάς τα σε δημόσιους χώρους, μην πατώντας ξυπόλητοι, αποφεύγοντας έτσι μολύνσεις, μυκητιάσεις και τραυματισμούς.
  7. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικό ή περίεργο στα πόδια μας, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε τον ειδικό (ποδολόγο- ποδίατρο), ο οποίος θα μας συμβουλεύσει και θα μας κατευθύνει ανάλογα. 

Τα όμορφα πόδια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και θέμα υγείας, ώστε να περπατάμε άνετα, χωρίς προβλήματα.
Δίνουμε στα πόδια μας την προσοχή που τους αξίζει, προλαβαίνουμε για να μην… τρέχουμε.

DYO IOUNIOS COVERDYO IOUNIOSDYO IOUNIOS 02

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο DYO Magazine σελ. 16-18

Μάνος Αρβανιτάκης

Ποδολόγος - Ποδίατρος

Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Ποδολόγων - Ποδιάτρων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του Ιατρείου μας