25 Σεπτεμβρίου 2014
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος, οι Ιατρικές εκδόσεις Γιάννης Β. Παρισιάνος και ο ΙΑΝΟS παρουσιάσαν το βιβλίο "Γνωριμία με το επώδυνο πόδι" του Ελευθέριου Ε. Ντούνη, M.D. F.A.C. χειρούργου-ορθοπαιδικού.
Συμμετείχαν:
Χαράλαμπος Μουτσόπουλος ομ. καθηγητής, Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών.
Γεώργιος Καπετάνος ομ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν. Θεσσαλονίκης.
Τη συζήτηση συντόνισε η Ελένη Γκίκα δημοσιογράφος εφημ. "ΤΟ ΕΘΝΟΣ"-συγγραφέας
Εισήγηση έκανε η Άννα Μαΐλλη παιδίατρος - πρόεδρος των ΓτΚ και εισαγωγή ο Ελευθέριος Ντούνης
Επίσης συμμετέχοντες συγγραφείς ήταν οι:
Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ Χρήστος Ζαμπακίδης Διευθυντής, Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
Δρ Παναγιώτης Τσαπόγας Διαβητολόγος-Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής- Γ.Ν.Ν Κέρκυρας
Ευάγγελος Βαλεντής Χειρουργός-ορθοπαιδικός Βιοκλινική Αθηνών Ηλίας Φ. Ζεέρης φυσικοθεραπευτής
Εμμανουήλ Αρβανιτάκης Ποδολόγος-MSc(Hons), BSc (Hons) Podiatry MPS
Πρόλογος από το βιβλίο: Σε εποχές τόσο μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπως οι σημερινές που βιώνουμε στην πατρίδα μας, οι πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι πιο φτωχοί και περιθωριοποιημένοι βρίσκονται στον κίνδυνο του απόλυτου αποκλεισμού, της πιο ακραίας ένδειας.
Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα –το δικαίωμα στην τροφή, στην εργασία, στην υγειονομική περίθαλψη και στη στέγαση– είναι βαρύνουσας σημασίας για τον φτωχό πληθυσμό. Βλέπετε, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός συνδέονται άμεσα με τις διακρίσεις, την άνιση πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες, τον κοινωνικό και πολιτισμικό στιγματισμό. Παράλληλα, παρακωλύουν τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή, τη δυνατότητά τους να επηρεάσουν τις πολιτικές, που τους αφορούν, και την προσφυγή τους σε ένδικα μέσα για την αποκατάσταση της αδικίας.
Ο ποδίατρος Μάνος Αρβανιτάκης με τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Ελευθέριο Ντούνη
Φτώχεια δεν σημαίνει μόνο ανεπαρκή εισοδήματα και υλικά αγαθά, αλλά και έλλειψη πόρων, ευκαιριών και συνθηκών ασφάλειας, έλλειψη, που υπονομεύει την αξιοπρέπεια και κάνει τους φτωχούς ακόμη πιο ευάλωτους. Πρόσφυγες, μετανάστες, νόμιμοι και μη, μακροχρόνια άνεργοι, άστεγοι, Ρομά και νεόπτωχοι βρίσκονται σήμερα πέρα από το φάσμα μιας βαθιάς και μόνιμης φτώχειας, μπροστά στον κίνδυνο ενός πολλαπλού και πολύπλευρου κοινωνικού αποκλεισμού, που έχει όλα τα στοιχεία μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Σε τόσο δύσκολους καιρούς, το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, δεν είναι πλέον ούτε αυτονόητο, ούτε προφανές ούτε, αυταπόδεικτο. Αυτό ακριβώς το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα έχουμε υποχρέωση, γιατροί και νοσηλευτές, να υπερασπιστούμε. Όχι μόνο με τη δράση και τη φυσική μας παρουσία, αλλά και δυναμώνοντας τη φωνή μας και οπλίζοντας τις προσπάθειές μας με τα απαραίτητα ερευνητικά και θεωρητικά εφόδια. Γιατί «ταπεινοί και καταφρονεμένοι» δικαιούνται ίδιο ενδιαφέρον, αντίστοιχη φροντίδα, ισότιμη μέριμνα. Αυτή είναι, πέρα από την καθημερινή μας δράση, η νέα πρόκληση για την Οργάνωσή μας. Αφενός να συγκεντρώσει, αναλύσει και εκθέσει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν όψεις του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως τον βιώνουν οι χιλιάδες ασθενείς μας στα Πολυιατρεία μας, αλλά και επιπρόσθετα να αποτελέσει «εργαλείο» δουλειάς για όσους, όπως οι Γιατροί του Κόσμου είκοσι χρόνια τώρα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Ο κ. Ελευθέριος Ντούνης με την κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Βούλτεψη.
Αυτή τη σημαντική προσπάθεια, στην ουσία της, υπηρετεί το εξαιρετικό βιβλίο του Λευτέρη Ντούνη που είχε την ευγενή καλοσύνη να το αφιερώσει στους Γιατρούς του Κόσμου, συνέχεια και συνεπεία της υπέροχης εθελοντικής προσφοράς του στα Πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου. Μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης κατάρρευσης και απαξίας, αποδεικνύει πως υπάρχουν άνθρωποι πού όχι μόνο αντιστέκονται φύσει, θέσει και έργω, αλλά έχουν και τη δύναμη να παράγουν πνευματικό έργο, πού μπορεί να μας βοηθήσει «να σταθούμε στα πόδια μας» στην κυριολεξία, τις δύσκολες τούτες μέρες πού περνάμε. Η ομάδα του κυρίου Ντούνη, πού αποτελείται από επίλεκτους συναδέλφους, όλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του ποδιού και για όλες τις ηλικίες, εργάσθηκε με ιδιαίτερη ευαισθησία και δημιούργησε αυτό το πόνημα, πού απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο από περιέργεια ή γιατί κάτι του θυμίζει από τον εαυτό του ή κάποιον του περιβάλλοντός του με πόνο στα πόδια, εύκολη κόπωση και δυσκολίες στην υπόδηση. Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, άνθρωποι χωρίς δυσάρεστη εμπειρία από πόνους στο πόδι, πού είτε συσχετίζονται με το υπόδημα είτε όχι, με δυσκολίες στη μετακίνηση κατά την απασχόληση (σπάνιο στις μέρες μας) ή στην αναψυχή, οι οποίοι, προσπαθώντας να δώσουν εξηγήσεις και να απαλλαγούν απ’ αυτούς, καταφεύγουν στη βοήθεια των ειδικών ή επιχειρούν μόνοι τους, συχνά εμπειρικά, να δώσουν λύσεις.
Ο ποδίατρος Μάνος Αρβανιτάκης με τον κ. Πατούλη, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο καθένας μας θα μπορέσει να ενημερωθεί, γιατί συχνά η κούραση εκδηλώνεται με πόνο στα πόδια, ότι πολύ συχνά τα ακατάλληλα υποδήματα είναι η αιτία του προβλήματός μας, τέλος, θα γνωρίσει τις διάφορες παραμορφώσεις του ποδιού- επώδυνες ή ανώδυνες- πού προκαλούν όμως σοβαρά προβλήματα στη βάδιση, και τι λύσεις υπάρχουν με συντηρητικές ή χειρουργικές μεθόδους. Φαίνεται εμφανώς από τα κείμενα ότι δεν πρόκειται για αμιγώς ιατρικό σύγγραμμα, αλλά για ένα πολύτιμο βοήθημα, πού μπορεί να μας λύσει απορίες για τα αίτια ενός πόνου στο πόδι μας, προτείνει λύσεις γι’ αυτό, και προπαντός συνιστά να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα χωρίς περιττούς πανικούς. Άλλο ένα δείγμα της ευαισθησίας των συγγραφέων, που αποδεικνύει έμπρακτα τα όσα ανέφερα αρχικά, αποτελεί το γεγονός πως δεν σκέφθηκαν ούτε στιγμή εμπορικά τη συγγραφή τους και προσφέρουν όλα τα δικαιώματα του βιβλίου στους «Γιατρούς του Κόσμου» να το χειρισθούν όπως αυτοί νομίζουν. Πολύτιμη συνεισφορά και παρακαταθήκη για όσους από εμάς έχουμε την τύχη και τιμή να παρακολουθούμε την ανιδιοτελή προσφορά του Λευτέρη Ντούνη στους πιο ευάλωτους και ταπεινούς από τους ασθενείς των Γιατρών του Κόσμου. Το ελάχιστο που μπορώ να πω, εκφράζοντας όλους εκείνους που αναζητούν καταφύγιο στους Γιατρούς του Κόσμου είναι, ένα ειλικρινές ευχαριστώ. Σε αυτούς τους τελευταίους και στον άνισο καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση αφιερώνεται ο πρόλογος αυτός.
Νικήτας Κανάκης Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Γιατρών του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία
Η εισαγωγή από το βιβλίο: Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι συνηθέστερες επώδυνες, αλλά και ανώδυνες παθήσεις του ποδιού, με απλό και κατανοητό τρόπο, ώστε να μπορεί να διαβαστεί και από γιατρούς εκτός της ειδικότητας της ορθοπαιδικής. Aπευθύνεται, επίσης, στους επαγγελματίες της υγείας, τους σχετικούς με τη φροντίδα του ποδιού, τους απασχολούμενους με την κατασκευή και την εμπορία του υποδήματος, αλλά και τον κάθε ενδιαφερόμενο, που είτε τον απασχολεί κάποιο πρόβλημα των ποδιών του, είτε όχι. Η προσπάθειά μας δεν είχε την έννοια της έκδοσης ενός ιατρικού συγγράμματος, γι’ αυτό και δεν γίνονται βιβλιογραφικές αναφορές στα κείμενα. Βεβαίως, οι παθήσεις περιγράφονται με επιστημονική ορολογία και μεθοδολογία, αλλά η αιτιολογία και η εξέλιξη περιορίζονται στις βασικές γνώσεις που θα ενδιέφεραν τον μέσο αναγνώστη. Επίσης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση δεν επεκτείνεται σε εξειδικευμένες θεραπευτικές, φαρμακευτικές και χειρουργικές λεπτομέρειες, γιατί και πάλι θα υπερέβαινε τους στόχους του αναγνωστικού κοινού για το οποίο προορίζεται.
Είναι ένα βιβλίο που έχει γραφτεί για να μπει σε κάθε σπίτι, να διαβαστεί στον καναπέ, γι, αυτό και το μικρό του σχήμα, γιατί παντού υπάρχει κάποιος κάθε ηλικίας, με εμπειρία από κάποιο πρόβλημα στα πόδια του, που παρεμβαίνει στην καθημερινότητά του με την έννοια της άνεσης στην υπόδηση και της ελευθερίας στη βάδιση. Αυτή την έννοια είχε και η πολυσυλλεκτικότητα των συγγραφέων, όλοι όμως με ενδιαφέρον στο πόδι, (δύο ορθοπαιδικοί με κύρια απασχόληση στις παθήσεις του ποδιού, ένας παιδο-ορθοπαιδικός, ένας γενικός χειρουργός με ειδικότητα στη χειρουργική των αγγείων, ένας διαβητολόγος με κύριο ενδιαφέρον στο διαβητικό πόδι, ένας φυσικοθεραπευτής και ένας ποδολόγος, ώστε ο καθένας από την δική του πλευρά να περιγράφει τα συνήθη προβλήματα του ποδιού που απασχολούν το ευρύ κοινό. Ο αναγνώστης, τέλος, από την πλευρά του να ενημερωθεί για τα συνήθη προβλήματα του ποδιού, που είναι πολλά , και να ζητήσει βοήθεια, όταν παρατηρήσει κάτι ασύνηθες, που είτε πονάει είτε όχι, αλλά επηρεάζει τη λειτουργία του ποδιού του.
Χρειάζεται όμως προσοχή να μην πανικοβαλλόμαστε συσχετίζοντας κάθε πόνο ή εύρημα με ό,τι περιγράφεται στα κείμενα. Θα πρέπει πάντοτε να γνωρίζουμε ότι το πόδι είναι το πλέον φορτιζόμενο και, κατ’ επέκταση, καταπονούμενο μέρος του σώματός μας, με περιορισμένη ελευθερία κινήσεων στα συνήθως αφύσικα όρια του υποδήματος. Γι’ αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή, φροντίδα και προστασία των ποδιών μας μέσα σε ασφαλή και άνετα υποδήματα.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζω στους συναδέλφους μου συγγραφείς των επιμέρους κεφαλαίων για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση αυτού του πονήματος και ιδιαίτερα για την από καρδιάς διάθεσή τους να χορηγηθεί στην οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου». Θερμές επίσης ευχαριστίες εκφράζω στη Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, κα Ευγενία Θάνου, που ανέλαβε την έκδοση, ως και την εθελόντρια της οργάνωσης, φιλόλογο κα Μαρία Ντούρου, για την επιμέλεια του κειμένου.
Ε. Ντούνης